06/06/2014

Lancering BabySafe Project - Beperk de straling tijdens de zwangerschap

03/06/14 − Bron: The BabySafe Project

 

 

 

Een internationale groep van artsen, wetenschappelijke deskundigen en non-profit organisaties wil zwangere vrouwen aansporen om de blootstelling aan straling van draadloze technologieën zoals mobiele telefoons, draadloos internet, … te beperken om zichzelf en hun ongeboren kinderen te beschermen.

Deze nieuwe bewustwordingscampagne, BabySafe Project genoemd, is gebaseerd op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar verbanden tussen blootstelling aan straling van mobiele telefoons tijdens de zwangerschap en het voorkomen van neurologische effecten en gedragsproblemen bij jonge kinderen.

Bekijk hier de persconferentie van de lancering van het BabySafe project.

Enkele eenvoudige tips die het BabySafe Project aanbeveelt om de blootstelling aan draadloze straling tijdens de zwangerschap te beperken zijn:

  • Vermijd het dragen van je mobiele telefoon op je lichaam (bv. in een zak of een bustehouder).
  • Vermijd het tegen je lichaam houden van om het even welk draadloos apparaat wanneer in gebruik.
  • Zet je mobiele telefoon in speaker-stand of maak gebruik van een hoofdtelefoon bij het bellen.
  • Vermijd het gebruik van draadloze apparaten in auto's, treinen of liften.
  • Probeer draadloze telefoons te mijden uit slaapkamers.
  • Waar mogelijk, verbind met internet via kabels in plaats van draadloos. 

  • Zet je draadloze toestellen in vliegtuigstand (schakelt Wi-Fi uit), wanneer je niet aan het downloaden bent van internet.
  • Vermijd langdurige of directe blootstelling aan nabijgelegen Wi-Fi routers.
  • Zet je Wi-Fi router thuis uit, wanneer niet in gebruik (bv. tijdens de nacht).

Een gemeenschappelijke verklaring is onderschreven door wetenschappers en medische experten over de hele wereld, waarin bepleit wordt om voorzorgsmaatregelen te nemen en verder onderzoek te voeren naar de gezondheidsrisico’s van straling tijdens de zwangerschap. Deze verklaring roept op om vrouwen beter te informeren over de mogelijke risico’s en verzoekt zwangere vrouwen om voorzorgsmaatregelen te treffen terwijl er meer onderzoek wordt gevoerd.

Ook in België en Nederland is er een toenemende bezorgdheid over wat de effecten van draadloze technologieën op lange termijn voor ons zullen betekenen. Vooral baby's en jonge kinderen zijn de meest kwetsbare groep. De Belgische hoge gezondheidsraad, maar ook heel wat artsen, pleiten eveneens sterk voor het hanteren van het voorzorgsbeginsel en om de normen zo laag als mogelijk te brengen.