28/02/2014

Kindergsm's vanaf 1 maart 2014 verboden in België wegens stralingsgevaar

22/02/14, 10u26 − Bron: Het Laatste Nieuws

© 123RF Limited

 

 


Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx
© belga

 

De verkoop van gsm's die speciaal werden ontworpen voor kinderen jonger dan zeven wordt vanaf 1 maart verboden in België. "Een goede zaak voor de gezondheid van kleuters", vindt stralingsdeskundige Guy Vandenbosch (KU Leuven). Bij gebruik van een mobieltje zouden die door de vrijkomende stralingen immers een verhoogd risico lopen op hersenkanker. "Los daarvan hoeven kleuters ook geen gsm te hebben."

Doelwit van het verbod zijn de mobieltjes in de vorm van een speelgoedje - zoals een knuffelbeertje - die bestemd zijn voor peuters en kleuters onder de 7 jaar en een minimum aan knoppen hebben. Reclame voor gsm's die bedoeld zijn voor die leeftijdscategorie wordt ook verboden. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil niet wachten tot er uitsluitsel is of intensief mobiel bellen wel of niet kankerverwekkend is.

Daarnaast moet voortaan bij de (online) verkoop van élke gsm of smartphone de stralingswaarde (SAR) worden vermeld. Hoe hoger de stralingswaarde van het toestel, hoe slechter voor de gezondheid. Ook in reclames moeten de producenten telkens de stralingswaarde vermelden. Elke mobiele telefoon krijgt ook een verklaring van de verschillende categorieën mee, samen met de mededeling: "Denk aan uw gezondheid, gebruik uw mobiele telefoon met mate, bel met een oortje en kies voor een toestel met een lagere SAR-waarde." Ongeveer 4 procent van de gsm-gebruikers in België belt meer dan 30 minuten per dag, wat wordt beschouwd als het risiconiveau. Bijna alle Belgische twaalfjarigen hebben een gsm, op de leeftijd van 10 jaar gaat het om 2 op de 3 jongeren.